Κοινό δελτίο τύπου από τα Βολτ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας σχετικά με τις πυρκαγιές


Η Νότια Ευρώπη αντιμετωπίζει και πάλι μια σειρά από καύσωνες και πυρκαγιές. Το μέγεθος και οι συνέπειες αυτών των ακραίων φυσικών φαινομένων φέτος, έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται καθώς γίνονται πολύ λίγα για να αποτραπούν τα χειρότερα. Τα μεμονωμένα κράτη συχνά κατακλύζονται από τα πολυάριθμα καθήκοντά τους , ειδικά σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας. Συγχρόνως, ο βαθμός συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι περιορισμένος και οι κοινές πρακτικές και πρότυπα είναι σπάνια.

Είναι πια διαπιστωμένο ότι σε όλη τη Νότια Ευρώπη τα δάση γίνονται πιο ξηρά κάθε χρόνο λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών, της ολοένα λιγότερης βροχής, της μείωσης των επιπέδων των υπόγειων υδάτων και της κακής διαχείρισης των φυσικών μας πόρων. Η αποψίλωση των δασών και η μείωση της βιοποικιλότητας διαδραματίζουν υποτιμημένο ρόλο. Υπάρχουν όμως πολλά που μπορούν να γίνουν.

Το Volt Europa δεσμεύεται να βρει πανευρωπαϊκές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα και προτείνει:

  • Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: Απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και έτσι μπορούν να βρεθούν λύσεις και να εφαρμοστούν συντονισμένα από όλους και σε κάποιες περιπτώσεις από κοινού.
  • Τήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας μόνο κατά 1,5° βαθμό Κελσίου, καθώς αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος για την πρόληψη πολλών φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, να προστατεύσουμε πλήρως τη βιοποικιλότητα. Θέλουμε να δεσμευτούμε απόλυτα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν η Ευρώπη συνεργαστεί.
  • Πίεση στις τοπικές αρχές να διαχειριστούν τα δάση, εφαρμόζοντας λύσεις όπως κοπάδια πυρκαγιάς ή βιομάζα. Χρειάζεται αλλαγή από εποχικές υπηρεσίες πυρόσβεσης σε σταθερές υπηρεσίες διαχείρισης πυρκαγιών όλο τον χρόνο. Το Volt θέλει τη δημιουργία εκπαιδευμένων και υψηλά καταρτισμένων επαγγελματιών διαχείρισης πυρκαγιών που θα ενεργούν ως διακρατικοί σύμβουλοι σε πανευρωπαϊκές εκστρατείες πρόληψης πυρκαγιών. Η εκπαίδευση των πιλότων και του προσωπικού για την πυρόσβεση θα πρέπει να έχει κοινές πρακτικές για τη βέλτιστη ικανότητα αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των χωρών.
  • Δημιουργία αίθουσας επιχειρήσεων της ΕΕ για τη διαχείριση διασυνοριακών γεγονότων και τον συντονισμό της απόκρισης των κρατών μελών. Θέλουμε σημαντικές επενδύσεις σε εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, μελέτης, σχεδιασμού και προσομοίωσης προτύπων συμπεριφοράς πυρκαγιάς. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα με την ευρωπαϊκή συνεργασία.
  • Κάθε τοπική περιφέρεια πρέπει να κατανοήσει και να καθορίσει ποιο καθεστώς πυρκαγιάς έχει τις καλύτερες δυνατότητες σε κάθε περιοχή και να καθορίσει τη χρήση των οικοδομικών υλικών και τη χρήση γης ανάλογα. Χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα σχεδιασμού, αρχιτεκτονικής και κατασκευής.

Τέλος, το Volt Europa απαιτεί η επένδυση στην πρόληψη να είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας. Η πρόληψη είναι το μόνο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας και γίνεται μέσω της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας και της θέλησης να ενεργήσουμε σύμφωνα με το κάλεσμα. Η κλιματική αλλαγή θα κάνει την κατάσταση συνεχώς χειρότερη και πρέπει να δράσουμε τώρα, αν θέλουμε οι χώρες μας να είναι πιο ανθεκτικές και προετοιμασμένες για ακραία καιρικά φαινόμενα. Στο Volt Europa δεσμευόμαστε να βρίσκουμε λύσεις, αλλά το πιο σημαντικό, έχουμε την πολιτική βούληση να διασφαλίσουμε ότι αυτές θα εφαρμοστούν. Αυτή είναι η στιγμή να είστε γενναίοι και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα.

Η πολιτική βούληση και οι ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ των κρατών μελών είναι ζωτικής σημασίας. Το Volt είναι ένα πανευρωπαϊκό κόμμα και έχει την πολιτική βούληση για ευρωπαϊκές λύσεις ενσωματωμένη στην ίδια του τη δομή. Αυτή είναι μια κοινή δήλωση των Volt της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Είμαστε ένα, είμαστε ήδη ένα κόμμα κατάλληλο για μια ενωμένη Ευρώπη. Το Volt δίνει έμφαση στην εύρεση επιστημονικών λύσεων και των βέλτιστων πρακτικών.