Το όραμά μας

Πανευρωπαϊκό,
Προοδευτικό,
Πραγματιστικό

Ιδρύουμε το Βολτ Ελλάδας, ισότιμο μέλος του Volt Europa, του μεγάλου κινήματος Ευρωπαίων πολιτών για μια ομόσπονδη, ισχυρή και δίκαιη Ευρώπη.

Υιοθετούμε ανεπιφύλακτα το όνομα Βολτ, που ακούγεται ήδη σε όλη την Ευρώπη και σηματοδοτεί την ενέργεια και τη δυναμική αυτού του κύματος υπεύθυνων πολιτών. Είμαστε Έλληνες και είμαστε Ευρωπαίοι. Διαμορφώνουμε κοινές θέσεις για όλες τις χώρες της Ευρώπης και εξειδικευμένο πρόγραμμα για τη δική μας.

Τα παραδοσιακά εθνικά κόμματα, ακόμη κι όταν έχουν καλές προθέσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας. Είναι αρχηγοκεντρικά, συχνά οικογενειοκρατούμενα και βασισμένα σε ιδέες του παρελθόντος. Όμως πολλά από τα σημερινά προβλήματα δεν έχουν σύνορα και φυσικά δε γίνεται να αντιμετωπιστούν μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, η ορατή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, απαιτούν τη συνεργασία όλων των λαών πάνω σε νέες βάσεις. Ο πανευρωπαϊκός άξονας του Βολτ εξασφαλίζει ότι αυτές οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με ενιαίο σχέδιο. 

Επιπλέον, στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε παθογένειες που δημιούργησε ένα κράτος κομματικό και πελατειακό. Τα υπάρχοντα κόμματα έχουν αποδείξει διαχρονικά πως θέτουν το συμφέρον τους υπεράνω του εθνικού. Δεν έχουν καταφέρει να συνεργαστούν για να αποκτήσουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και μακρόπνοη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Η παιδεία ποτέ δεν ήταν πραγματική τους μέριμνα. Ο πολιτισμός το ίδιο. Ο κρατικός μηχανισμός διαρκώς διογκώνεται προκειμένου να βολευτούν “τα δικά μας παιδιά”. Και επειδή όλα αυτά χρονίζουν, η αποχή από τα κοινά για πολλούς έγινε μονόδρομος.

Αλλά σ’ αυτήν τη χώρα υπάρχουν πολίτες με όραμα, που αγωνιούν για τον τόπο τους, αποφασισμένοι να ηγηθούν ενός κινήματος αρχών και αξιών. 

Είμαστε δημοκράτες, υπέρμαχοι της κοινής λογικής και εκφραστές του κεντρώου χώρου. Έτοιμοι να προτείνουμε λύσεις που αποδεδειγμένα αποδίδουν στην πράξη. Ενεργοί πολίτες, προερχόμενοι κατευθείαν από την κοινωνία και όχι από κομματικούς σωλήνες. 

Δημιουργούμε ένα κόμμα χτισμένο από τη βάση προς την κορυφή, δομημένο επί αρχών, που θα λειτουργεί ανοιχτά, δημοκρατικά και με απόλυτη διαφάνεια για να ξαναδώσει στην πολιτική την έμπνευση και το κύρος που οφείλει να έχει σε μια δημοκρατία. Για να εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες την πολιτική και να συμμετέχουν ενεργά.

Με την ενεργοποίηση των προοδευτικών πολιτών της χώρας μας μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή, σύγχρονη και πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. Να έχουμε ένα κράτος κοσμικό και ευέλικτο, αρωγό και όχι  μόνο καθημερινό εμπόδιο. Να τολμήσουμε μεταρρυθμίσεις που θυσιάστηκαν στο βωμό της ψηφοθηρίας και του λαϊκισμού, να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που μονίμως φορτώνονται στις επόμενες γενιές. 

Οραματιζόμαστε ένα κράτος που θα προστατεύει τους αδύναμους, θα προασπίζεται τα δίκαια συμφέροντα των εργαζομένων και θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Ένα κράτος που θα λειτουργεί σαν δίκαιος ρυθμιστής της εσωτερικής αγοράς και θεματοφύλακας μιας οικονομίας ανοιχτής στην πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Δεν απαιτούμε απλώς την ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας αλλά την ελαχιστοποίησή της.

Δηλώνουμε εξ αρχής πως όταν λέμε δίκαιη Ευρώπη, την οραματιζόμαστε έτσι για όλους, ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή, αναπηρία, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου. 

Για το Βολτ δε νοείται ευημερία όταν αυτή υλοποιείται σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Στον πυρήνα του κινήματός μας βρίσκονται αρχές της πράσινης ανάπτυξης που στόχο έχουν την ενεργειακή μετάβαση, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση.

Για όλα αυτά χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους. Ένα τέτοιο κόμμα, που θα τολμήσει ρήξεις, δεν υφίσταται σήμερα στο πολιτικό σκηνικό. Ήρθε η ώρα να το δημιουργήσουμε μαζί, από τη βάση, με τους πολίτες, για τους πολίτες. Να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που θα θέτει στο επίκεντρο το κοινό μέλλον των λαών της Ευρώπης· ένα κόμμα που να ξέρει να ακούει, να θέλει να εξελίσσεται και να μπορεί να τολμά· ένα κόμμα που να παίρνει ορμή από τη νέα γενιά και φρόνηση από τις παλαιότερες.

Σας καλούμε όλους να μην περιμένετε παθητικά τη λύση που θα έρθει από κάποιους άλλους, εάν και… κάποτε. Πάρτε την πολιτική στα χέρια σας. 

Συνταχθείτε μαζί μας για να χτίσουμε το Βολτ. 

Το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.