Δελτίο Τύπου

Το Βολτ για τις ενεργειακές επιδοτήσεις

Δείτε το δελτίο τύπου σε βίντεο εδώ!


Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα συνεχιστεί η καθολική επιδότηση του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όσοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιο επίδομα. Το συνολικό κόστος για το 2022 της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου υπολογίζεται στα 10,6 δισ. ευρώ, αντίστοιχο, δηλαδή, της συνολικής δαπάνης για το σύστημα υγείας, που κυμαίνεται στα 11,7 δισ. ευρώ.

Η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση επιδοτεί άκριτα την κατανάλωση ρεύματος, όχι μόνο τη βασική χρήση όσων έχουν ανάγκη, αλλά και την ενεργειακή σπατάλη των εχόντων. Μάλιστα, μετά από χρόνια πολιτικών υπέρ του ορυκτού αερίου, διπλασιάζει, τώρα, την στήριξη για την θέρμανση με πιο επιβλαβή για το περιβάλλον καύσιμα, αντί για την εξοικονόμηση και την παραγωγή με ανανεώσιμες πηγές. Επιβαρύνει συνεπώς τον κρατικό προϋπολογισμό καταναλώνοντας και κονδύλια του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, στόχος του οποίου είναι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, όχι η πριμοδότηση των κερδών εταιρειών ρεύματος και ορυκτών καυσίμων.

Το Βολτ είναι υπέρ της στήριξης των αδύναμων, είναι όμως ενάντια στην σπατάλη δημοσίων πόρων που δεν λύνουν δομικά προβλήματα. Ζητάμε την αναπροσαρμογή της επιδότησης ενέργειας ώστε να υποστηρίζει τη βασική, και όχι όλη, τη χρήση ρεύματος, μειώνοντας έτσι το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και αυξάνοντας τα κίνητρα για περιορισμό της σπατάλης. Οι πόροι που θα απελευθερωθούν πρέπει να επενδυθούν ως επιδοτήσεις, κρατικές εγγυήσεις δανείων, και μειώσεις στον ΦΠΑ των πράσινων τεχνολογιών για την προώθηση των ΑΠΕ, της αποθήκευσης και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Θεωρούμε πως για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης πρέπει να προκριθούν συνολικές λύσεις που προστατεύουν μακροπρόθεσμα τους αδύνατους, χτυπώντας το πρόβλημα στην ρίζα του.