Δελτίο Τύπου
Το Βολτ για τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων


Παρακολουθήσαμε με προσοχή, τη  σύνοδο κορυφής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)  που έλαβε χώρα στα Τίρανα στις 6 και 7 Δεκεμβρίου. 

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επέλεξε να εστιάσει στις δηλώσεις του στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την γειτονική Αλβανία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη της Αλβανίας και υποβαθμίζοντας την παρουσία των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Κλείνοντας το μάτι στους Αλβανικής καταγωγής συμπολίτες μας που έχουν δικαίωμα ψήφου, χρησιμοποίησε για μικροπολιτική σκοπιμότητα την παρουσία του στη Σύνοδο και υποβάθμισε το σύνολο της ελληνικής παρουσίας. Για χρόνια οι κυβερνήσεις της χώρας αδυνατούν να παρουσιάσουν ευρωπαϊκές λύσεις στις διμερείς διαφορές της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και να τις αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου.   

Στο Βολτ χαιρετίζουμε την απόφαση των Ευρωπαϊκών θεσμών να διεξάγουν αυτή τη σύνοδο για πρώτη φορά σε μια από τις υπό ένταξη χώρες. Η απόφαση έδινε μια μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα να παίξει το θεμελιώδη ρόλο του συντονιστή στις διαπραγματεύσεις για την όσο πιο ομαλή και άμεση ένταξη των γειτονικών χωρών στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ μπορεί και πρέπει να ηγηθεί των επιτροπών ένταξης  και να μοιραστεί με ειλικρίνεια με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τις πιο ενδεδειγμένες στρατηγικές και πολιτικές που θα τις οδηγήσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη. 

Θέλουμε να δούμε έμπρακτα το πνεύμα καλής συνεργασίας και γειτνίασης που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας ευαγγελίζονται χρόνια, θέλουμε να δούμε με πρωτοβουλία της Ελλάδας διακρατικές επιτροπές που θα βοηθήσουν και θα επιταχύνουν την ένταξη των υποψήφιων  γειτονικών χωρών.

Υποστηρίζουμε ακράδαντα την πλήρη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.  Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το διάλογο για την ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης,  συνθήκη θεμελιώδη και απαραίτητη για να λειτουργήσουν με αρμονία και δημιουργικότητα χώρες με τόσο σημαντική κοινωνική ποικιλία.