Υπόθεση Παρακολουθήσεων


Στο Βολτ παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες  στη χώρα, σχετικά με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων, όπως ο Πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος, από την ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στον Πρωθυπουργό σύμφωνα με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019. Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα, και ανιψιού του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, που αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού με την ψήφιση φωτογραφικής τροπολογίας η οποία καταργούσε την κατοχή πτυχίου ως απαραίτητο προσόν για τη θέση αυτή, αγγίζουν προσωπικά τον πρωθυπουργό και τον βάζουν στο κάδρο των ευθυνών.   

Η υπόθεση σχετίζεται ξεκάθαρα με την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, την έλλειψη διαφάνειας και δικλείδων ασφαλείας και την περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν ανεξάρτητα χωρίς να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης. Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η ριζική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ με την πρόσληψη ατόμων με αξιοκρατικές διαδικασίες δίχως κομματικές τοποθετήσεις και πρακτικές που παραπέμπουν σε παλαιότερες, σκοτεινές εποχές.  

Το Βολτ καταδικάζει κάθε απόπειρα κατάλυσης του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου των ιδιωτικών συνομιλιών των πολιτών και απαιτεί σοβαρές εξηγήσεις, αλλά και ανάληψη ευθυνών, με συνέπειες.

Χριστίνα Κουτσoύμπα

christina.koutsoumpa@volteuropa.org, +306944580414

Μάνος Αυγερινός

emmanouil.avgerinos@volteuropa.org, +306946507104