Δελτίο Τύπου

Το Βολτ για τον πυροβολισμό του νεαρού από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη


Η ζωή είναι δικαίωμα κάθε ευρωπαίου πολίτη  και  κάθε πολίτη ενός ευνομούμενου κράτους. Όταν η ζωή ενός ανθρώπου απειλείται από έναν υπάλληλο του νόμου το κράτος οφείλει να λογοδοτήσει. 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις ακριβείς συνθήκες του πυροβολισμού του νεαρού στη Θεσσαλονίκη και να ξεκινήσει  διαδικασίες για να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες όπως ακριβώς αρμόζει σ΄ένα κράτος δικαίου που είναι  ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη στους αστυνομικούς και στους ανθρώπους που εργάζονται για την εφαρμογή των νόμων στην κοινωνία μας. 

Γεγονότα όπως το πρόσφατο στη Θεσσαλονίκη, όπου  αστυνομικός πυροβόλησε νεαρό που προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψής του, τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και κυρίως των νέων μας στο κράτος. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες με κάθε διαφάνεια. 

Στο Βολτ σεβόμαστε πλήρως τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  όπου  στο άρθρο 2 σημειώνεται:  Το δικαίωμα κάθε  προσώπου στη  ζωή προστατεύεται από τον νόμο. Καλούμε συνεπώς για πλήρη διαλεύκανση και άμεση απόδοση ευθυνών και καταδικάζουμε κάθε είδους στιγματοποίηση των αναμεμειγμένων στο συμβάν. Ταυτόχρονα προτείνουμε την δια βίου εκπαίδευση και ενημέρωση των αστυνομικών με σεμινάρια επιμόρφωσης για τις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε περιοχής και κάθε σώματος της Ελληνικής αστυνομίας, την ουσιαστική επαναλειτουργία της επιτροπής διερεύνησης αστυνομικής βίας, την δημιουργία ειδικού σώματος αντιμετώπισης αστυνομικής βίας, το οποίο θα υπάγεται στην αρμόδια Εισαγγελία και όχι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την τοποθέτηση καμερών σε όλα τα μέλη των μονάδων αποκατάστασης της τάξης.