Δελτίο Τύπου

Το Βολτ για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους Φάντομ


Πανελλήνια θλίψη έχει προκαλέσει η πτώση του πολεμικού αεροσκάφους  Φάντομ κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης που είχε σαν συνέπεια το θάνατο του συγκυβερνήτη Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, και του κυβερνήτη Ευστάθιου Τσιτλακίδη.  

Η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις τους προσπαθούν απροκάλυπτα να καπηλευτούν το γεγονός με απώτερο σκοπό την πόλωση που θα τους αποφέρει περισσότερους ψήφους στις επικείμενες εκλογές. Οι δηλώσεις κονσέρβα όπου έμμεσα ή άμεσα επιρρίπτονται ευθύνες στο αντίπαλο κόμμα μας προκαλούν αμηχανία, λύπη και θυμό. Ο τόνος και το ύφος  των δηλώσεων είναι θλιβερό.   

Η απώλεια της ζωής δυο συνανθρώπων μας, με τέτοιο τρόπο, κατά τη διάρκεια που υπηρετούν την πατρίδα τους είναι το λιγότερο αδικαιολόγητη και τραγική. Δεν μας παρηγορεί καμία εξήγηση και καμία πολιτική δήλωση αυτή τη στιγμή. Η θλίψη μας είναι άφατη κυρίως γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.   

Απαιτούμε να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες της πτώσης και να δοθούν άμεσα στην δημοσιότητα. Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η μεγάλη ηλικία των συγκεκριμένων αλλά και άλλων τύπων αεροσκαφών αυξάνει τις πιθανότητες τέτοιων συμβάντων. Ζητάμε άμεση καταγραφή της κατάστασης και των συνθηκών συντήρησης όλων των πολεμικών μας αεροσκαφών. Επειδή έχει αποδειχτεί στη πράξη ότι αυτή η πατρίδα ξεχνάει εύκολα, ζητάμε τη σύσταση  μόνιμης  διακομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την τακτική εποπτεία σε βάθος κάθε αεροσκάφους πριν και μετά κάθε άσκηση ανά την επικράτεια. Η πατρίδα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να χάνει τους πιλότους της εν καιρώ ειρήνης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους! Εκτός από την αγορά πολεμικού υλικού, οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να αποκτήσουν περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα έρευνας και διάσωσης παντός καιρού.

Μακροπρόθεσμα η καλύτερη λύση για την άμυνα της Ελλάδας είναι η  δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού στρατού. Με την ενοποίηση των εθνικών στρατών, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα μοιραστούν την ευθύνη της προστασίας των συνόρων και κατ΄επέκταση θα λειτουργούν σε συνθήκες λιγότερης έντασης. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, η χώρα μας πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν τέτοια τραγικά περιστατικά.