
Οι πολιτικές μας θέσεις
Για να διαβάσετε τις αναλυτικές θέσεις μας κάνετε κλικ στους συνδέσμους (links) που εμφανίζονται με μπλε γράμματα στα κειμενάκια των επί μέρους θεματικών περιοχών.

Η ελληνική οικονομία μαστίζεται από μία σειρά προβλημάτων: χαμηλή παραγωγικότητα, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αδιαφανές θεσμικό πλαίσιο, διαφθορά και, βέβαια, ένα βαριά πάσχον, χρονοβόρο και αντιπαραγωγικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης ως μόνιμη τροχοπέδη, ενώ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκεται στην αυτοαπασχόληση και την άτυπη οικονομία.
Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα εύκολες και ευχάριστες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας δεν υπάρχουν. Υπάρχει ανάγκη για μία συνολική αντιμετώπισή τους και σε αυτό αποσκοπούν οι προτάσεις του Βολτ.

Η ελληνική αγορά εργασίας βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ευρώπη και από τα χαμηλότερα επίπεδα απασχόλησης νέων ατόμων και γυναικών. Η δημιουργία ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας δυσχεραίνεται από την τεράστια φοροασφαλιστική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός στρεβλού φορολογικού μοντέλου που πριμοδοτεί την αυτοαπασχόληση και αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, καθώς και τόσο της ανάγκης αποπληρωμής του δεύτερου μεγαλύτερου κρατικού χρέους (ως ποσοστού του ΑΕΠ) στον κόσμο όσο και της υποστήριξης της χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος (η οποία είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης). Το τελευταίο έχει ως περαιτέρω αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας. Δείτε τις σχετικές θέσεις μας εδώ.

Ως υπέρμαχοι της πραγματιστικής αντιμετώπισης όλων των θεμάτων στο πρόγραμμα του Βολτ, έτσι και για κάθε βελτίωση του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα μας χρησιμοποιούμε προτάσεις εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους, με γνώση των συνθηκών και των περιορισμών που ισχύουν στην Ελλάδα. Εκτός από την αναφορά σε βέλτιστες πρακτικές από επαΐοντες συμβούλους σε θέματα δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλέπε Value Based Health Care ) και της Ελληνικής Διοίκησης (βλέπε πορίσματα της Επιτροπής Πισσαρίδη ) στις προτάσεις μας έχουμε συμπεριλάβει και εκείνες που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ειδικά για τα θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για όλη την Ευρώπη.

Στο Βολτ προωθούμε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης για τη μείωση της σπατάλης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους. Επίσης, θεωρούμε ασυμβίβαστη την κατοχή κυβερνητικού αξιώματος από ηγετικά στελέχη των κομμάτων και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Πιστεύουμε ακόμα πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και παραμένει η φωνή των πολιτών, ένα ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο συμμετοχής, πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών. Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα διοικητικής αναδιάρθρωσης και αποκέντρωσης, με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πάνω από όλα, την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι παιδαγωγικοί στόχοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να μετατοπιστούν από την απλή συσσώρευση πληροφοριών στην οικοδόμηση ικανοτήτων, την ανάπτυξη δημιουργικής – κριτικής σκέψης και την ανάπτυξη μεταγνωστικών δεξιοτήτων. Η υλοποίηση του παραπάνω στόχου προϋποθέτει την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας, των διδακτικών πρακτικών και των αναλυτικών προγραμμάτων με την εισαγωγή βιωματικής διδασκαλίας και άλλων καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων.
Το Βολτ προωθεί μία συνολική αξιολόγηση του παραγόμενου έργου ολόκληρου του εκπαιδευτικού μας συστήματος από μια ανεξάρτητη υπερκομματική επιστημονική αρχή, βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων, της οποίας τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν σε βάθος χρόνου.

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θέση του Βολτ είναι η δημιουργία ενός συστήματος βασισμένου στις καλύτερες παγκόσμιες πρακτικές με στόχο την πληρέστερη διδασκαλία των φοιτητών και φοιτητριών, την προαγωγή των επαγγελμάτων του μέλλοντος και την παραγωγή ποιοτικής βασικής και εξειδικευμένης έρευνας. Θέλουμε πανεπιστήμια εξωστρεφή, με ομαδικό πνεύμα μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων και διεθνή προσανατολισμό.
Tα ελληνικά ιδρύματα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά στο διεθνοποιημένο περιβάλλον. Να προσελκύουν με άλλα λόγια φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Το Βολτ υποστηρίζει τον πολιτισμό ως ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι. Ο ελληνικός και ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν πρέπει να έχουν εσωτερικά σύνορα, αλλά να προωθούνται ελεύθερα, χωρίς διακρίσεις.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει και την σημασία του πολιτιστικού τομέα τόσο για την οικονομία, όσο και για την απασχόληση. Η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που θα υποστηρίζουν την αποδοτική του λειτουργία καθώς και η εξασφάλιση ικανοποιητικών αμοιβών για τους εργαζομένους, ώστε να συνεχίσουν την προσφορά τους, είναι σημαντικά για την πολιτιστική ανάπτυξη.

Η κλιματική κρίση είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας τις επόμενες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε όλο και συχνότερα μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων. Φονικές πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν ανεπανόρθωτα τον φυσικό πλούτο της χώρας μας και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με κονδύλια για αποζημιώσεις και αποκατάσταση των ζημιών.
Το Βολτ θεωρεί ως ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η κλιματική κρίση δεν γνωρίζει από εθνικά σύνορα και προτείνουμε να ληφθούν πανευρωπαϊκά και παγκόσμια μέτρα ώστε να πετύχουμε την Πράσινη Μετάβαση.

Πάγιος στόχος του Βολτ στον τομέα της Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας είναι η ανάδειξη των συνόρων μας σε ευρωπαϊκά σύνορα, η προστασία τους από έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό, και η υιοθέτηση μιας ενιαίας, συνεπούς ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Ο μακροπρόθεσμος σκοπός μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας, με εγγυητή μια ισχυρή ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Το Βολτ στηρίζει τις προσπάθειες διαλόγου για δίκαιη λύση του Κυπριακού και κρίνει θετικά τις πρωτότυπες προτάσεις του Βολτ Κύπρου για δικοινοτική ομοσπονδία με μια κοινή ομοσπονδιακή ζώνη.

Η δικαιοσύνη θεωρείται ένας από τους πιο μη αποδοτικούς και διεφθαρμένους θεσμούς στην Ελλάδα. Από τη μία, οι χρόνοι εκδίκασης υποθέσεων είναι από τους μακρύτερους στην Ευρώπη. Αυτό έχει έντονα αρνητικά αποτελέσματα στην καθημερινή και οικονομική ζωή των ατόμων που διαμένουν στη χώρα. Από την άλλη, η κοινωνική ζωή των εμπλεκομένων σε δικαστικές υποθέσεις επηρεάζεται για υπέρμετρα μεγάλες χρονικές περιόδους, συχνά θέτοντας σε κίνδυνο το τεκμήριο της αθωότητας. Ακόμα, η οικονομική ζωή της χώρας επιβαρύνεται υπέρμετρα. Η δημιουργία καινούργιων επιχειρήσεων και οι επενδύσεις προϋποθέτουν ένα αποδοτικό σύστημα δικαιοσύνης, ώστε τα εμπλεκόμενα άτομα να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν με βεβαιότητα τις δραστηριότητές τους. Η σημερινή λειτουργία της δικαιοσύνης, όμως, είναι άκρως αποτρεπτική.

Από το 1948 που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η οικουμενική διακήρυξη δικαιωμάτων του ανθρώπου τα περισσότερα κράτη έχουν ενσωματώσει τις αξίες της στα συντάγματά τους. Το 1978 ήρθε και η οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων. Όμως καθημερινά αποδεικνύεται πως παραβιάζονται οι αρχές τους.
Οι θέσεις μας για τα δικαιώματα που αναπτύσσονται εδώ καλύπτουν θέματα ισότητας φύλων, καθώς και δικαιώματα μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ+, ΑΜεΑ, ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, κρατουμένων, αστέγων και ζώων.

Τα κείμενα στην ενότητα αυτή των “Ειδικών Θεμάτων” άπτονται διαφόρων θεματικών περιοχών, όπως Κοινωνική Πολιτική, Εργασία, Δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό παρουσιάζονται ξεχωριστά, και περιλαμβάνουν προτάσεις πολιτικών για: