Ευθύνη πρωθυπουργού για παρακολουθήσεις


Το Βολτ για τη δήλωση του Πρωθυπουργού για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Για ακόμα μια φορά παρακολουθήσαμε τον πρωθυπουργό να μην αναλαμβάνει ουσιαστικά τις ευθύνες που του αναλογούν. Δήλωσε άγνοια για τις κινήσεις της ΕΥΠ στην υπόθεση των συνακροάσεων, παρόλο που η υπηρεσία ανήκει στην εποπτεία του, και ο Διοικητής της τοποθετήθηκε με φωτογραφική τροπολογία από τον ίδιο. Η γεμάτη ψεύδη και αντιφάσεις κυβερνητική προπαγάνδα των τελευταίων εβδομάδων συνεχίστηκε από τον πρωθυπουργό, καταδεικνύοντας το έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα μας, όπως και την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε το αιτιολογικό σε σχέση με τον λόγο που επέβαλε τις εν λόγω υποκλοπές δεδομένων.

Παράλληλα, η παντελής έλλειψη ουσιαστικής αυτοκριτικής αλλά και οι συνεχιζόμενοι εκφοβισμοί δημοσιογράφων αποτυπώνουν την αντίληψη της κυβέρνησης για το κράτος, το οποίο επιθυμεί να είναι πλήρως ελεγχόμενο μέσω αδιαφανών διαδικασιών.

Οι τέσσερις μάλιστα προτάσεις του, είναι επιφανειακές και αποσπασματικές καθώς δεν λύνουν το πραγματικό πρόβλημα της χρήσης της ΕΥΠ ως κυβερνητικού οργάνου. Στο Βολτ ζητάμε τον πλήρη διαχωρισμό της ΕΥΠ από το γραφείο του πρωθυπουργού και τον εκσυγχρονισμό και την αποκομματικοποίηση της υπηρεσίας. Τέλος, απαιτούμε τη θεσμοθέτηση ενός ισχυρού πλαισίου προστασίας των λειτουργών της δημοσιογραφίας, οι οποίοι για άλλη μια φορά γίνονται στόχος κακοποιητικών πρακτικών. Είναι ενάντια στο πολίτευμά μας οι έχοντες τη δύναμη να χρησιμοποιούν το δικαστικό σύστημα για να αποσιωπήσουν την αλήθεια.

Χριστίνα Κουτσoύμπα

christina.koutsoumpa@volteuropa.org, +306944580414

Μάνος Αυγερινός

emmanouil.avgerinos@volteuropa.org, +306946507104