Αλλεπάλληλες Γυναικοκτονίες


Μέσα σε μια εβδομάδα μετράμε ήδη: δύο γυναικοκτονίες (πιθανότατα τρεις), έναν βιασμό στην Σέριφο, έναν βιασμό ανηλίκου από αστυνομικό και μία αυτοκτονία ενός κοριτσιού στην Αίγινα (με πιο πιθανή αιτία τη βίαιη συμπεριφορά του πατριού της).

Στο Βολτ εκτός από θλίψη για τα συνεχή περιστατικά γυναικοκτονιών και έμφυλης βίας είμαστε αποφασισμένοι να προτείνουμε τα εξής βήματα για την αντιμετώπισή τους.

1. Νομική-Ποινική κατοχύρωση του κακουργήματος της γυναικοκτονίας με ιδιαίτερη αναγωγή στο 299 ΠΚ.

2. Οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας θα πρέπει να διώκεται νομικά και αυτεπάγγελτα από τις εισαγγελικές αρχές με ποινές που θα είναι αυστηρές.

3. Ενδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και στελέχωση των υπηρεσιών υποστήριξης με ειδικούς ως προς τη λήψη μέτρων πρόληψης και στήριξης των θυμάτων.

4. Κατάρτιση και δημοσίευση αξιόπιστων εναλλακτικών σχεδίων διαφυγής από κακοποιητική σχέση.

5. Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο δημοτικό ώστε να καλλιεργηθεί η επίγνωση των δικαιωμάτων των φύλων όπως και των συνεπειών του νόμου σε περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων αυτών από νεαρή ηλικία.

6. Καθιέρωση ανά σχολική μονάδα τουλάχιστον ενός υπεύθυνου ατόμου για την ισοτιμία των φύλων το οποίο μέσα από μία συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων ανά τετράμηνο θα συντάσσει έκθεση συμβάντων, προόδου ή όξυνσης των προβλημάτων ισοτιμίας και θα την υποβάλλει στο Υπουργείο Παιδείας και στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

7. Επιμήκυνση της περιόδου παραγραφής για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στην εικοσαετία.

8. Μηδενική ανοχή σε οποιασδήποτε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλους τους χώρους (όχι μόνο εργασίας) και επιβολή αυστηρότερων ποινών.

9. Τακτική υπενθύμιση των “σημείων” που πρέπει να αναγνωρίζουν οι γυναίκες και να απομακρύνονται από τοξικά πρόσωπα της οικογένειας.

10. Εναρμόνιση εθνικών πολιτικών σε όλα τα στάδια με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Για μία Ευρώπη απαλλαγμένη από τη βία.

Χριστίνα Κουτσoύμπα

christina.koutsoumpa@volteuropa.org, +306944580414

Μάνος Αυγερινός

emmanouil.avgerinos@volteuropa.org, +306946507104