Δελτίο Τύπου

Το Βολτ για το προεκλογικό επίδομα της κυβέρνησης


Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις τους δεν αυξήθηκαν στην αρχή του έτους θα λάβουν σύντομα ένα έκτακτο επίδομα περί τα €300. Το εν λόγω επίδομα θα κοστίσει περίπου €300εκ. και δεν θα αφορά ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά άτομα που λαμβάνουν συντάξεις άνω των €1000. Για το ένα τέταρτο των δικαιούχων, μάλιστα, η σύνταξή τους φτάνει έως τα €1600.

Το συγκεκριμένο επίδομα είναι η αποκορύφωση της προεκλογικής επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης, κατά την οποία υγιή δημόσια οικονομικά θυσιάζονται στο βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η ανύπαρκτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας θυμίζει τις αντίστοιχες προεκλογικές παροχές που είχε κάνει και αυτή, με την δημιουργία της έκτακτης 13ης σύνταξης αμέσως πριν τις ευρωεκλογές του 2019.

Η κυβέρνηση διαφημίζει ότι υπάρχει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά δεν εξηγεί γιατί δεν το χρησιμοποιεί για αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά. Αντιθέτως, επιμένει να πριμοδοτεί το στενό εκλογικό της κοινό, προσπαθώντας να αγοράσει απροκάλυπτα την ψήφο του εκλογικού σώματος.  

Το Βολτ είναι ενάντια σε πολιτικές επιδομάτων και προωθεί κοινωνικά μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους με μακροχρόνιες πολιτικές που θα εξαλείψουν το πρόβλημα της φτώχειας και των έντονων κοινωνικών ανισοτήτων.  Υποστηρίζουμε ότι εν μέσω πληθωριστικής κρίσης το κράτος πρέπει να βοηθήσει τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας και να κατευθύνει τον δημοσιονομικό χώρο σε μέτρα επικεντρωμένα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη μείωση της φορολογίας της εργασίας των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και στην αύξηση της παραγωγής. 

Ζητάμε να μπει ένα τέρμα στα προεκλογικά παιχνίδια που υπονομεύουν την οικονομία και τη νέα γενιά.