Δελτίο Τύπου
Το Βολτ για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Το Βολτ σήμερα τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου καταθέτοντας μαρτυρίες μελών του και στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον:
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη 1973 ήταν η κορύφωση ενός φοιτητικού κινήματος αντίστασης που ξεκίνησε και οργανώθηκε από τη βάση, ενός “grassroots movement”, όπως συνηθίζεται να λέγεται στον σημερινό διεθνοποιημένο μας κόσμο. Αντιδρώντας σε μια σκοταδιστική και βάναυση δικτατορία, η γενιά μας πολιτικοποιήθηκε, αμφισβήτησε, διαμαρτυρήθηκε και τέλος εξεγέρθηκε.
Και θυμόμαστε σήμερα αυτά που την εποχή εκείνη συνέβαιναν σχεδόν καθημερινά… τις συλλήψεις, τα μπερντάχια στην Ασφάλεια, τη φάλαγγα, τις στρατεύσεις των πρωτεργατών, τις συνελεύσεις στα παλλόμενα αμφιθέατρα, τις πορείες. Και θυμόμαστε και τον φόβο – ας μην ξεχνάμε ότι ήμασταν 20, 21, 22 χρονών τότε – στα μπουντρούμια της Ασφάλειας και του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Και όχι, δεν ήταν το φοιτητικό κίνημα που έριξε τη Χούντα, κι εμείς, που ήμασταν παρόντες, το γνωρίζουμε καλύτερα απ’ όλους. Έβγαλε όμως μια ευαισθητοποιημένη γενιά πολιτών που δεν αποδέχονται την απάθεια και τον εφησυχασμό, ανθρώπων ρομαντικών που προσπαθούν ακόμα. Στην πραγματικότητα δεν ήμασταν πάρα πολλοί, μα το αποτύπωμα που αφήσαμε στην κοινωνία υπήρξε σημαντικό.
Πιστεύουμε, λοιπόν, πως σταθήκαμε τότε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Κάθε εποχή όμως έχει τις δικές της προκλήσεις και ανάγκες, τα δικά της πεδία αντιπαράθεσης και εξέγερσης, κι η τωρινή δεν έχει σχέση ούτε με την εποχή του Πολυτεχνείου ούτε με την εποχή των μνημονίων. Έτσι σήμερα οι νεότεροι θα πρέπει να ανακαλύψουν με τη σειρά τους ποιοι είναι οι πραγματικοί τους αντίπαλοι. Να τους ανακαλύψουν, κι όχι «να τους φαντάζονται», ή «να τους εφευρίσκουν» και μάλιστα στηριγμένοι σε παλιές ιδέες, πρότυπα και καταστάσεις που ίσχυαν σε άλλες εποχές.
Υπάρχει έντονη ανάγκη για το καινούργιο, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί και το «κύμα» που θα το σηκώσει. Όταν όμως συμβεί αυτό, σίγουρα θα είναι ισχυρό.
Πέτρος Εσκίογλου, Πανεπιστήμιο Πάτρας 1971-1976
Νίκος Κουτρέτσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1970-1975