Δελτίο Τύπου

Το Βολτ για την υπόθεση Ανδρέα Πάτση


Στο Βολτ παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση, βουλευτή Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον βουλευτή ο οποίος απέκρυψε από τον έλεγχο πόθεν έσχες την προέλευση 4,3 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα, ο εν ενεργεία βουλευτής είχε μετοχές σε υπεράκτια εταιρεία, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο νόμο. 

Ο δημοσιογράφος Κουκάκης, θύμα των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ υπό την παρούσα κυβέρνηση, είχε καταγγείλει τον Ανδρέα Πάτση στην επιτροπή Πόθεν Έσχες το 2020. Η εν λόγω επιτροπή, η οποία αγνόησε την καταγγελία, αποτελείται από 2 βουλευτες της Νέας Δημοκρατίας, έναν του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., ένα μέλος του Αρείου Πάγου, δύο Συμβούλους Επικρατείας, μία Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έναν Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την Υποδιοικήτρια της Τράπεζας Ελλάδος. 

Επομένως,  διαπιστώνουμε πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για άλλη μια φορά βρίσκεται μπλεγμένη σε υποθέσεις για τις οποίες χρησιμοποιεί τη δικαιολογία πώς δεν είχε γνώση.  Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις παράνομες δραστηριότητες του βουλευτή της, μέσω της επιτροπής, και επέλεξε συνειδητά να τις αγνοήσει. 

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη υπόθεση καταδεικνύει και την πλήρη θεσμική ανεπάρκεια τέτοιων Επιτροπών. Το Βολτ τάσσεται υπέρ της πληρους αποκομματικοποίησης τόσο της δημόσιας διοίκησης όσο και των Επιτροπών που λειτουργούν ως ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Κυβέρνηση και στους Βουλευτές. Προτείνουμε οι επιτροπές αυτές να στελεχώνονται από ανεξάρτητα μέλη με 5ετείς θητείες, όπου ως υποψήφια άτομα για τη θέση θα παραμείνουν ανώνυμα και θα επιλέγονται με βάση τα τυπικά τους προσόντα, καθώς και με ηλεκτρονικές συνεντεύξεις (“double blind”)  στα πρότυπα Διεθνών Οργανισμών.