Λεφτέρης Μπουρδάκης, Β1′ Βόρειος Τομέας Αθηνών

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1985, με καταγωγή από το νότιο Ρέθυμνο. Σπούδασα Φυσικός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στη φυσική περιβάλλοντος, ενώ από το Σεπτέμβρη του 2012 ζω στο εξωτερικό.

Απέκτησα μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην αειφόρο ενέργεια και στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια αντίστοιχα, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας (DTU), ενώ για έξι μήνες ήμουν ερευνητικός επισκέπτης στο Κέντρο για το Δομημένο Περιβάλλον (CBE) στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια (UC Berkeley, California).

Από το 2018 ζω με την οικογένειά μου στις Βρυξέλλες. Αρχικά εργάστηκα σε εταιρία συμβούλων με εξειδίκευση την ενέργεια, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, όπου συνέβαλα σε μελέτες με θέμα τον πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης ITER, το μέλλον των αγωγών φυσικού αερίου, τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικούς αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού τομέα. Ακολούθως εργάστηκα στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Απόδοσης Κτιρίων (BPIE) ενώ από το 2019 εργάζομαι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επιβλέπων έργων έρευνας και καινοτομίας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Horizon 2020 και Horizon Europe με θέμα την ενεργειακή απόδοση κτιρίων, την ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού τομέα, τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση των γραμμών παραγωγής. Παράλληλα παρακολουθώ την πορεία ψήφισης ευρωπαϊκών νομοθεσιών όπως η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (EPBD), την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα (EED) και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED).

Πάντα με ενδιέφερε η πολιτική, όμως με απωθούσε ο τρόπος που ασκείται στην Ελλάδα. Το Βολτ με κέρδισε για τον πανευρωπαϊκό και δημοκρατικό του χαρακτήρα και τις ρεαλιστικές λύσεις που προτείνει. Συμμετέχω στο Βολτ από το 2021 και συμβάλω στην ομάδα που αναπτύσσει τις προτάσεις μας για την ενεργειακή μετάβαση και το περιβάλλον.