Ανδρέας Κοσμάτος, Αχαΐας

Γεννήθηκα στην Πάτρα το 1973, με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Έκτοτε μαθήτευσα, σπούδασα, δουλεύω και δημιούργησα την οικογένεια μου στην υπέροχη αυτή πόλη. 

  Είμαι πτυχιούχος μαθηματικός, η πρώτη μου εργασία ήταν καθηγητής υπολογιστών και μερικά χρόνια αργότερα προγραμματιστής τηλεπικοινωνιακών κέντρων στην εταιρία “Intracom Telecom. Ξεκίνησα να επιχειρώ το 2003 με την ίδρυση του φροντιστηρίου Μ.Ε. «ΓΝΩΜΟΝΑΣ». Σήμερα η επιχείρηση μου, σε πείσμα των αντιξοοτήτων της αγοράς και της κρίσης (οικονομικής και υγειονομικής), υπάρχει ακόμα και πλέον ειδικεύεται σε μαθήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατατακτηρίων εξετάσεων. Ενδιάμεσα, ίδρυσα και τον εκδοτικό οίκο «Γνώμονας Εκδόσεις», ο οποίος κυρίως είχε την επιμέλεια βιβλίων-βοηθημάτων για το πανεπιστήμιο Πατρών. 

«Ανήκω» στους «αγανακτισμένους», «αγανακτισμένους» με την κατάσταση στη χώρα μου από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και την απόσταση που έχουμε από την έννοια «κράτος δικαίου»! Ειδικά μετά την ενασχόληση μου με το ελεύθερο επάγγελμα, συνειδητοποίησα ότι αν δεν είσαι κρατικοδίαιτος, τίποτα δεν σε βοηθάει να προοδεύσεις, ενώ η γραφειοκρατία και η αναξιοκρατία, ζουν και βασιλεύουν. Όμως δεν έμεινα στον καναπέ μου ως επίμονος αγανακτισμένος μπροστά από μια οθόνη, η παθητικότητα ποτέ δεν μου ταίριαζε! Συνειδητοποίησα ότι η αλλαγή στη χώρα μπορεί και πρέπει να γίνει πολεμώντας με τους όρους της δημοκρατίας και όχι πετροβολώντας από το πεζοδρόμιο, με το ένδυμα του εκ του ασφαλούς επαναστάτη. Δύσκολο να εκθέτεις δημόσια τον εαυτό σου, απαραίτητο όμως αν δεν θέλεις άλλοι να ορίζουν την ζωή σου και αν νιώθεις ότι μπορείς να προσφέρεις θετικά, έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό!

Η πολιτική ξεκινάει ακόμα και από τη συνέλευση μιας πολυκατοικίας ή το δεκαπενταμελές ενός σχολείου. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχα αναμειχθεί μαζί της, ούτε ακόμα και ως φοιτητής. Αποφάσισα να ασχοληθώ το 2014 με την εμφάνιση του Ποταμιού, ενός κινήματος αποκομμένου από τον παλαιοκομματισμό και τις τακτικές του, με φρέσκιες ιδέες και προτάσεις.  Έχω διατελέσει πολιτικός συντονιστής του Ποταμιού στην Πάτρα, αντιπρόσωπος της Αχαΐας και αντιπρόσωπος της δυτικής Ελλάδας, στα κεντρικά του πολιτικά όργανα. Όταν έλειψε το «Ποτάμι», αδράνησα πολιτικά κι εγώ, μέχρι την ημέρα που συναντήθηκα με το ΒΟΛΤ. Αυτή την στιγμή είμαι μέλος της Κ.Ε. του ΒΟΛΤ, ένα κίνημα στο οποίο βρήκα παρόμοιες πολιτικές αξίες και ιδέες σαν αυτές που με εκφράζουν, αλλά και πάρα πολλά νέα στοιχεία που με κάνουν ακόμα πιο αισιόδοξο για το μέλλον. Πρόκειται κόμμα πραγματιστικό με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό κατ’ ευθείαν από το κομμάτι της κοινωνίας εκείνο, που βλέπει ότι τα παλαιά κόμματα έχουν τελματώσει  και χρειάζεται να αναδειχθούν νέες και υγιείς πολιτικές δυνάμεις για να πάνε τη χώρα παρακάτω! Το ΒΟΛΤ ήρθε για να μείνει και να δώσει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να ρίξουν μια ψήφο αξιοπρέπειας, μια ψήφο με θετικό πρόσημο, μια ψήφο ελπίδας.