Δελτίο Τύπου

Το Βολτ για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στην Κύπρο


Το Βολτ χαιρετίζει με ελπίδα το πρωτοποριακό Νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για να κατατεθεί στη Κυπριακή Βουλή προς ψήφιση και αφορά τα τρανς άτομα και τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.  Την αλλαγή δηλαδή, στις ταυτότητες και τα έγγραφα ενός ατόμου που επιθυμεί να προβεί σε αλλαγή φύλου, χωρίς απαραίτητα να υποβληθεί σε εγχειρητική διαδικασία.

Η Κύπρος, μάλιστα, αναμένεται να ψηφίσει νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς δικαστική διαδικασία, αλλά με δήλωση στο ληξιαρχείο, όπως επί χρόνια επιμένουμε ότι πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις στη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς όμως το σύστημα παραμένει δαιδαλώδες και αποτρεπτικό για τ@ συμπολιτ@ μας επιθυμούν να προβούν στην νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Η διαδικασία σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που την έχουν ξεκινήσει είναι χρονοβόρα και πολλές φορές εξευτελιστική ως προς  αυτά. Ενώ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την ισονομία στη χώρα μας, λόγω του ότι συχνά είναι θύματα διακριτικής μεταχείρισης, από τους κρατικούς φορείς. 

Το Βολτ  απαιτεί την ανάλογη νομοθετική παρέμβαση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι μη διαπραγματευσιμη για  ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου και πόσο μάλιστα Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.