Το Βολτ για την Τραγωδία στον Έβρο και τις Πυρκαγιές

Το Βολτ εκφράζει την θλίψη του για τους νεκρούς από τις φωτιές στον Έβρο και καταδικάζει κάθε προσπάθεια σπίλωσης της ανθρώπινης ταυτότητας και μνήμης τους. Ταυτόχρονα παρακολουθεί για άλλη μια χρονιά την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς ενώ φωτιές σε όλη την ελληνική επικράτεια (Βοιωτία, Πολύγυρο Χαλκιδικής, Αττική) μαίνονται με τον καπνό να έχει καλύψει μια έκταση περίπου 900 χιλιομέτρων όπως επισημαίνουν επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο ίδιο έργο θεατές, της αποτυχίας του επιτελικού κράτους και του ευρύτερου επιχειρησιακού συντονισμού με δραματικές και επικίνδυνες συνέπειες σε πολλές περιοχές της χώρας παρά την επικοινωνιακή περιχαράκωση της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα αυτής της αποτυχίας αποτελεί και η εκκένωση ενός από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία, της Αλεξανδρούπολης και την μεταφορά ασθενών και νεογνών σε πλοίο σε συνθήκες απαξιωτικές για την περίθαλψη τους.
Το Βολτ εμμένει στην άμεση υιοθέτηση των πάγιων αιτημάτων του, τα οποία θα μπορούσαν να μετριάσουν ή και να αποτρέψουν πλήρως τραγωδίες όπως των ημερών:
- Επιστροφή της ευθύνης συντονισμού, διαχείρισης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες όπως ήταν μέχρι το 1998 καθώς σύμφωνα με σχετική μελέτη οι περισσότερες καταστροφικές αλλά και οι περισσότερες φονικές δασικές πυρκαγιές παρατηρούνται κατά το διάστημα που είχε την ευθύνη καταστολής των δασικών πυρκαγιών και συνεπώς της διαχείρισης τους το Πυροσβεστικό Σώμα. Παρόλο που το προσωπικό των δασαρχείων με εμπειρία πριν το ‘98 σε μεγάλο βαθμό πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί, το παρών προσωπικό των δασαρχείων γνωρίζει πολύ καλύτερα τα μονοπάτια, τη μορφολογία του εδάφους και γενικά τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ευθύνης τους από το προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος. Για τον ίδιο λόγο προτείνουμε οι 500 δασοπυροσβέστες που προσελήφθησαν πέρυσι, να περάσουν στη δικαιοδοσία των δασαρχείων ώστε σταδιακά να καλυφθεί το δεδομένο κενό εμπειρίας.
- Ενίσχυση της Κεντρικής Αποθήκης Δασικών Σπόρων και του προϋπολογισμού του προγράμματος αναδάσωσης, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων που συμπεριελήφθη στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης για την περίοδο 2021-2025 και φτάνει για την αναδάσωση 1.650.000 στρεμμάτων κρίνεται αμελητέο, όταν μόνο το 2021 κάηκαν σε όλη τη χώρα πάνω από 1.300.000 στρέμματα.
- Θέσπιση εθνικού σχεδίου αντιπυρικής πρόληψης με δράσεις που θα εκτελούνται εγκαίρως (π.χ. καθαρισμός δασών από σκουπίδια και ξερή εύφλεκτη ύλη) ώστε η αντιπυρική περίοδος να βρίσκει τη χώρα καλύτερα προετοιμασμένη.
- Μελέτη αξιολόγησης κατά πόσο οι 500 δασοπυροσβέστες επαρκούν, και σε περίπτωση που ο αριθμός τους δεν επαρκεί η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμό για περαιτέρω προσλήψεις ώστε να εκπαιδευτούν επαρκώς για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.
- Διασφάλιση της τεχνικής και τεχνολογικής αρτιότητας των πτητικών και άλλων μέσων πυρόσβεσης, και γενικότερα ζητάμε σε κάθε τομέα πολιτικής προστασίας & ασφάλειας, την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού, όπως βεβαίως και τη στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών από επαρκή αριθμό ικανών ατόμων, με απολαβές αντίστοιχες των ρίσκων που τα άτομα αυτά λαμβάνουν για να επιτελούν το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τη συνείδησή τους.
- Τέλος, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι Δήμοι να προτεραιοποιούν τις διαδικασιες καθαρισμου δασών, άλσεων και οικοπέδων και να ενισχύσουν την πρόληψη και επιχειρησιακή τους προετοιμασία υπό την επίβλεψη των περιφερειών. Να προχωρούν άμεσα στην απομάκρυνση της ύλης και να αποφεύγεται η επί τόπου καύση καθώς είναι η αιτία πολλών πυρκαγιών από αμέλεια.
Μπροστα στην συνεχιζόμενη καταστροφή το Βολτ εκφράζει ξανά την ευγνωμοσύνη του στους πυροσβέστες, αστυνομικούς, εθελοντές και όλους τους πολίτες που με υπεράνθρωπες προσπάθειες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και μείωση της καταστροφής και τονίζει την ανάγκη συνεργασίας των επιστημονικών και ερευνητικών φορέων με τις κρατικές υπηρεσίες για τον μετριασμό και την προσαρμογή των επιπτώσεων των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τεχνολογίας, μέσων και επιστημονικών εργαλείων.
Μάνος Αυγερινός
emmanouil.avgerinos@volteuropa.org
+306946507104
Στέλλα Ψαρροπούλου
stella.psarropoulou@volteuropa.org
+306970124042