Το Βολτ για την Συντριβή του Canadair


Το Βολτ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους των δύο πιλότων του Canadair που συνετρίβη στην προσπάθεια πυρόσβεσης στη Νότια Εύβοια Καρύστου, σμηναγού Χρήστου Μουλά, 34 ετών, και ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών. Η συγκλονιστική εικόνα της ηρωικής αυτοθυσίας τους θα μείνει για καιρό χαραγμένη στη μνήμη μας. Μπήκαν στο «Πάνθεον» των επαγγελματιών των κλάδων ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, που πολλές φορές σε τούτη τη χώρα έχουν δώσει τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.

Δεν είναι όμως νομοτελειακό να συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες στους επαγγελματικούς κλάδους αυτούς. Παρόλη τη σημασία των δασών στη διατήρηση του κλίματος, στην υγεία, τον τουρισμό και την οικονομία, οι κυβερνήσεις είναι διαχρονικά αδιάφορες ή ανήμπορες να πάρουν μέτρα που θα αποτρέπουν τέτοιες τραγωδίες, θα περιορίζουν το μέγεθος της καταστροφής αλλά και θα αντιστρέψουν την κατάσταση και θα αρχίσουν να αναγεννώνται οι καμένες εκτάσεις.

Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν καεί εκατομμύρια δασικών και αγροτικών εκτάσεων στην Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τη Σάμο, την Κρήτη και αλλού, ενώ δε θα πρέπει να λησμονούμε και τις φονικές φωτιές με δεκάδες νεκρούς στην Ηλεία το 2007 και στο Μάτι Αττικής το 2018. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, από το 1980 συνολικά στη χώρα έχει καεί μία έκταση που ισοδυναμεί με την Πελοπόννησο και την Αττική. Το Βολτ Ελλάδας ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα τα παρακάτω πάγια αιτήματά μας:

Επιστροφή της ευθύνης συντονισμού, διαχείρισης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες όπως ήταν μέχρι το 1998 καθώς σύμφωνα με σχετική μελέτη οι περισσότερες καταστροφικές αλλά και οι περισσότερες φονικές δασικές πυρκαγιές παρατηρούνται κατά το διάστημα που είχε την ευθύνη καταστολής των δασικών πυρκαγιών και συνεπώς της διαχείρισης τους το Πυροσβεστικό Σώμα. Παρόλο που το προσωπικό των δασαρχείων με εμπειρία πριν το ‘98 σε μεγάλο βαθμό πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί, το παρόν προσωπικό των δασαρχείων γνωρίζει πολύ καλύτερα τα μονοπάτια, τη μορφολογία του εδάφους και γενικά τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ευθύνης τους από το προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος. Για τον ίδιο λόγο προτείνουμε οι 500 δασοπυροσβέστες που προσελήφθησαν πέρυσι, να περάσουν στη δικαιοδοσία των δασαρχείων ώστε σταδιακά να καλυφθεί το δεδομένο κενό εμπειρίας.

Ενίσχυση της Κεντρικής Αποθήκης Δασικών Σπόρων και του προϋπολογισμού του προγράμματος αναδάσωσης, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων που συμπεριελήφθη στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης για την περίοδο 2021-2025 και φτάνει για την αναδάσωση 1.650.000 στρεμμάτων κρίνεται αμελητέο, όταν μόνο το 2021 κάηκαν σε όλη τη χώρα πάνω από 1.300.000 στρέμματα.

Μελέτη αξιολόγησης κατά πόσο οι 500 δασοπυροσβέστες επαρκούν, και σε περίπτωση που ο αριθμός τους δεν επαρκεί η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμό για περαιτέρω προσλήψεις ώστε να εκπαιδευτούν επαρκώς για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. 

Διασφάλιση της τεχνικής και τεχνολογικής αρτιότητας των πτητικών και άλλων μέσων πυρόσβεσης, και γενικότερα ζητάμε σε κάθε τομέα πολιτικής προστασίας & ασφάλειας, την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού, όπως βεβαίως και τη στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών από επαρκή αριθμό ικανών ατόμων, με απολαβές αντίστοιχες των ρίσκων που τα άτομα αυτά λαμβάνουν για να επιτελούν το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τη συνείδησή τους.

Τέλος, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι Δήμοι να προτεραιοποιούν τις διαδικασιες καθαρισμου δασών, άλσεων και οικοπέδων και να ενισχύσουν την πρόληψη και επιχειρησιακή τους προετοιμασία υπό την επίβλεψη των περιφερειών. Να προχωρούν άμεσα στην απομάκρυνση της ύλης και να αποφεύγεται η επί τόπου καύση καθώς είναι η αιτία πολλών πυρκαγιών από αμέλεια. 

Μπροστα στην συνεχιζόμενη καταστροφή το Βολτ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους πυροσβέστες, αστυνομικούς, εθελοντές και όλους τους πολίτες που με υπεράνθρωπες προσπάθειες συμβάλλουν στην μείωση της καταστροφής. Επιπλέον, καλεί τα κόμματα που ασκούν εξουσία να ενσωματώσουν με ένα συστημικό τρόπο στα πολιτικά τους προγράμματα θέσεις και δράσεις για την κλιματική κρίση και την οικολογική βιωσιμότητα.

Μάνος Αυγερινός

emmanouil.avgerinos@volteuropa.org

+306946507104

Στέλλα Ψαρροπούλου

stella.psarropoulou@volteuropa.org

+306970124042