Το Βολτ για την αντιθεσμική συμπεριφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Εδώ και κάποιους μήνες στο Βολτ Ελλάδας παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία ενέργειες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, μεγάλης και μικρής, που κινούνται στα όρια της πρόκλησης της κοινής λογικής μα και της θεσμικής ασέβειας.

Από την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών με τρόπο που υποκρύπτει αν δεν υποδηλώνει, αγνόηση της συνταγματικής τάξης και της Προέδρου της Δημοκρατίας από την Κυβέρνηση, μέχρι την απαξίωση των προβλεπόμενων στο σύνταγμα διαδικασιών σχηματισμού κυβέρνησης, από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σχηματίζεται για μια φορά ακόμα η εικόνα πως το πολιτικό προσωπικό δεν έχει αντίληψη της κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα, .κατάσταση που επιβαρύνεται από το κλίμα τοξικότητας που διαμορφώνεται από τέτοιες πρακτικές.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βάζοντας στο ντουλάπι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ξεκίνησε να παίζει την κολοκυθιά με τον χρόνο των εκλογών, φτάνοντας στο τέλος να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές σε μια τηλεοπτική εκπομπή χωρίς καμία συνταγματική τεκμηρίωση. Επίσης ξεκάθαρα  υποστηρίζει πως δεν θα κάνει χρήση της πρώτης εντολής και πως προσβλέπει στις δεύτερες εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ: με τη σειρά του επανένταξε στα ψηφοδέλτιά του τον Πολάκη που είχε υποπέσει σε βαρύτατο αντιθεσμικό ατόπημα. Τον επανένταξε αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών επειδή θεωρεί πως είναι εκφραστής της αντισυστημικής ψήφου που ενισχύθηκε με την τραγωδία. Περιλαμβάνει στα ψηφοδέλτιά του τον Νίκο Παππά που έχει οριστικώς καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος και υποστηρίζει πως μόνο αν είναι πρώτο κόμμα θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα κάνει δηλαδή χρήση της δεύτερης εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Το ΠΑΣΟΚ,: στο χορό των αντιθεσμικών ενεργειών  δήλωσε πως δεν θα μπει σε συζήτηση συνεργασιών κατά τη φάση της πρώτης και δεύτερης εντολής, αλλά θα το κάνει μόλις πάρει την τρίτη εντολή.  Θέτει εκ των προτέρων εκβιαστικά διλήμματα ως προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Αυτό μπορεί να το κάνει στη φάση των συζητήσεων σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές και εφόσον η εκλογική του δύναμη του το επιτρέπει.

Στο Βολτ Ελλάδας, αντιλαμβανόμενοι τη βλαβερή πολιτική οξύτητα που η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσής φέρουν στο πολιτικό βίο της χώρας μας για χρόνια τώρα είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να δείξουμε στους συμπολίτες μας με κάθε ευκαιρία ότι η πολιτική μπορεί να είναι ηθική, ευχάριστη και αποτελεσματική.

Μάνος Αυγερινός

emmanouil.avgerinos@volteuropa.org

+306946507104

Κατερίνα Γεωργίου

katerina.georgiou@volteuropa.org