Στις Κυκλάδες αντιπροσωπεία της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ

Κολάζ φωτογραφιών από την επίσκεψη του συνεπικεφαλής της συμμαχίας Δομήνικου Χρυσίδη στα νησιά των Κυκλάδων.

Στην Πάρο και στη Νάξο βρέθηκαν  μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, ο συνεπικεφαλής της Συμμαχίας Πράσινο & Μωβ, Δομήνικος Χρυσίδης, και τα μέλη της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής, Χριστίνα Ευθυμιάτου και Νίκος Στεφάνου.

Της επίσκεψης προηγήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, συνέντευξη του Δομήνικου Χρυσίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Cyclades Voice και την εκπομπή «Στο βάθος Κήπος» με την Ειρήνη Προμπονά. Ακούστε εδώ τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, κυρίως σχετικά με την προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στα νησιά αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για έργα προστασίας και ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών διαδρομών.

Προστασία της αγροτικής γης – οι συνεταιρισμοί μας

Τα θέματα της αγροτικής παραγωγής και της αλληλεπίδρασής της με το περιβάλλον συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Πάρου, Αλέξη Γκόκα και Νίκο Τσιγώνια, αλλά και με τοπικούς παραγωγούς προϊόντων. Κρίσιμα αναδείχθηκαν: η ανάγκη για προστασία της αγροτικής γης που απειλείται από την άναρχη μεγέθυνση δόμησης, η συγκράτηση του ενεργειακού κόστους μέσα από στοχευμένες φορολογικές παρεμβάσεις, η επανάχρηση και επαναφορά στον κύκλο ζωής των αποβλήτων, αλλά και κίνητρα για την ενεργοποίηση – στήριξη συλλογικών δομών, όπως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Σχεδιασμός για το μέλλον – το νερό μας

Το θέμα της διαχείρισης του νερού και ο σχεδιασμός για το μέλλον και ιδιαίτερα για τις καλοκαιρινές περιόδους συζητήθηκε με το διευθυντή της ΔΕΥΑ Πάρου, Νίκο Καραμανέ. Παράλληλα, με τη γνωριμία με την πρωτοποριακή δουλειά που κάνει η ΔΕΥΑΠ, με χρήση ευφυών και διαδραστικών συστημάτων και καταγραφών, εντοπίστηκαν το μεγάλο πρόβλημα της συνεχούς και αλματώδους αύξησης της ζήτησης εν μέσω κλιματικής κρίσης, η κλιμάκωση του ενεργειακού κόστους αλλά και η σοβαρή υστέρηση σε στελέχωση των ΔΕΥΑ τα τελευταία χρόνια. Θέματα για τα οποία αναδεικνύονται κρίσιμες οι προτάσεις μας για σχεδιασμό με βάση τη φέρουσα ικανότητα των νησιών, εξοικονόμηση με αναβάθμιση των δικτύων κα ενημέρωση / συνεργασία με τους καταναλωτές, στήριξη της αυτοπαραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ από τις ΔΕΥΑ, αλλά και στελέχωση τους με μόνιμο και ντόπιο προσωπικό.

Για έναν βιώσιμο τουρισμό  – οι άνθρωποι μας

Τα θέματα του τουριστικού σχεδιασμού και στοχευμένων συλλογικών παρεμβάσεων για την προώθηση όλων των διαστάσεων ενός τουρισμού αειφόρου, συζητήθηκαν με την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου, Μάνια Αμπατζή. Συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία για την υποστήριξη δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και για τη δικτύωση με ενεργούς φορείς άλλων περιφερειών της Ευρώπης, όπου έχουν υλοποιηθεί σχέδια αειφόρου τουρισμού, με την υποστήριξη πράσινων εκλεγμένων σε αυτοδιοικήσεις αλλά και σε Κυβερνήσεις.

Ανάδειξη του τοπικού χαρακτήρα – ο πολιτισμός μας

Ιδιαίτερα ενημερωτική υπήρξε η συμμετοχή των εκπροσώπων του Πράσινο & Μωβ στη συνάντηση της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος», στην οποία συζητήθηκαν θέματα αιχμής, όπως η προστασία φυσικών περιοχών από την αυθαίρετη δόμηση, η προστασία και ανάδειξη πολιτιστικών και περιπατητικών διαδρομών και της τέχνης της ξερολιθιάς, οι προκλήσεις από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ χωρίς τοπικό και περιφερειακό σχεδιασμό και οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων. Κοινός τόπος η ανάγκη για ενεργή συμμετοχή κατοίκων και φορέων του νησιού στη διαμόρφωση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού και ενός διαλόγου για την ενεργειακή μετάβαση, που έχουν ήδη ανοίξει στο νησί της Πάρου.

Ενεργή αυτοδιοίκηση – η συμμετοχή μας

Η περιοδεία συνεχίστηκε με συναντήσεις με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βασίλη Βρούτση και Λεονάρδο Χατζηανδρέου. Βασικά προβλήματα των νησιών που συζητήθηκαν ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού των νησιών  και οι επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, η έλλειψη περιφερειακού ενεργειακού σχεδιασμού για εξοικονόμηση από την χρήση ΑΠΕ,  η χωροθέτηση και αναβάθμιση βασικών υποδομών όπως το λιμάνι, οι προκλήσεις για την προστασία και η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιοχών Natura. Οι συζητήσεις κατέδειξαν την ανάγκη για μία ενεργή αυτοδιοίκηση και τον σχεδιασμό με συμμετοχή των πολιτών, θέματα τα οποία μπαίνουν ψηλά στο προγραμματικό πλαίσιο της Συμμαχίας Πράσινο & Μωβ.

Προστασία της άγριας ζωής – ο παράλληλος κόσμος μας

Στη Νάξο δόθηκε επίσης η ευκαιρία στους εκπροσώπους της συμμαχίας να συναντηθούν με τους ανθρώπους του Συλλόγου Προστασίας της Άγριας Ζωής, Γιάννη Ορφανό και Σοφία Λυκουροπούλου. Οι δράσεις και η εμπειρία του Συλλόγου, σε συνεργασία με ευαισθητοποιημένους κατοίκους, επισκέπτες και άλλους φορείς των νησιών αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης για τις απειλές, τις ανάγκες αλλά και την αξία της άγριας ζωής στα νησιά και τις θάλασσες μας: αυτού του «άλλου κόσμου» πέρα από τον άνθρωπο που αξίζει να περιφρουρήσουμε, για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των νησιών, και να παραδώσουμε «ζωντανό» στις επόμενες γενιές.

Η δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί – η δέσμευση μας

Πολύτιμες εμπειρίες και βάση επόμενης δουλειάς αποτέλεσαν οι συναντήσεις μας σε Πάρο και Νάξο, προκειμένου οι άνθρωποι της Συμμαχίας Πράσινο & Μωβ να αναπτύξουν περισσότερο συνεργασίες με κατοίκους και φορείς της περιοχής, που θέλουν να δουν μια άμεση δίκαιη πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα και μια ισχυρή και διαφανή διοίκηση στο πλευρό των επιχειρήσεων, των αγροτών και της κοινωνίας. Δείτε εδώ το μήνυμα του συνεπικεφαλής, Δομήνικου Χρυσίδη πριν την αποχώρηση του από τις Κυκλάδες.